Paranoja është një sëmundje e rëndë që shpesh nuk zbulohet për një kohë të gjatë… këto janë simptomat e para

Paranoja është sëmundje, simptomat e së cilës nuk dallohen me kontaktin e parë – ai mund të mendojë për shumë gjëra në mënyrë të qartë dhe logjike, por për disa tema ai ndërton një sistem mendimesh të marra, të sëmura.

Këto mund të jenë dyshime se ata dikush po i ndjek, po i përndjek dhe po ia dëshiron të keqen, madje edhe se po ia lexon mendimet dhe po ia kontrollon veprimet e tij.

Mjedisi duhet t’i kushtojë vëmendje se si ndryshon një anëtar i familjes, transmeton Telegrafi.

Shenjat që nuk duhen anashkaluar janë shmangia e shoqërimit dhe bisedës, si dhe dyshimi. Gjithmonë ka simptoma paralajmëruese të hershme dhe ato shfaqen pesë deri në dhjetë vjet përpara ngjarjeve kritike.

Për shembull, kalojnë pesë deri në dhjetë vjet nga momenti kur shfaqen simptomat e para deri në momentin kur pacienti vjen në terapi. Nëse pacienti është vizituar tashmë te mjeku, gjithmonë përcaktohet nëse ai ka ide homocidale apo vetëvrasëse (për vrasje apo vetëvrasje). Këto të dhëna merren edhe nga familja nëse janë të gatshëm të bashkëpunojnë.

GettyImages

Kjo gjendje mendore e karakterizuar nga iluzionet të persekutimit, xhelozia e paarsyeshme ose vetëvlerësimi i ekzagjeruar, zakonisht është aspekt i çrregullimit kronik të personalitetit, i abuzimit me drogën, alkoolin ose i një gjendjeje serioze si skizofrenia apo demenca në të cilën personi humbet kontaktin me realitetin.

Mjekët neuropsikiatër e shohin paranojën si një kërcënim për veten apo të tjerët.

Të gjithë duhet të inkurajohen të zbulojnë shenjat e hershme paralajmëruese. Diagnostikimi është i rëndësishëm për të përcaktuar se kush është vrasës.

Gjithashtu, profesionistët duhet të dijë se kush e pret pacientin pas kthimit nga spitali. Nëse ata kanë pasur një histori agresioni, ata mund të jenë të rrezikshëm dhe kjo duhet pasur parasysh. /Telegrafi/