Shkrimi “i panjohur” i Kadaresë: Ç’më ndodhi më 29 prill 1994

PUBLIKUAR

LAJME TË TJERA

Po bënin gara në rrugën Lipjan-Veternik, gjobiten shoferët

Njësia për Kontroll të Autostradave në kuadër të planit “Parandalimi i garave ilegale të...

ASK: Deri më tani në Kosovë janë regjistruar 530 mijë banorë

Agjencia e Statistikave të Kosovës po mban konferencën e radhës lidhur me ecurinë e...

kk_7690

Revista franceze “Le Nouvel Observateur” shumë kohë përpara se të vinte dita e 29 prillit 1994, iu ishte drejtuar rreth njëqind shkrimtarëve botërorë si Gabriel Garcia Marquez, Vaslav Havel, Günter Grass, Umberto Ecco, Milan Kundera, Salman Ruzhdie, José Saramago, Norman Mailler, Vargas Llosa, Octavio Paz etj.,

midis tyre edhe Ismail Kadaresë, për ta përshkruar se çfarë u kishte ndodhur atë ditë. Kadare, ishte në Tiranë atë ditë dhe rrëfen ditën e tij nga mëngjesi deri në darkë, prej lajmeve e zhvillimeve të ditës e deri tek bisedat nën zë, për shërbime sekrete e ngjarje që mund të ndodhnin e që koha tregoi se nuk ndodhën. Lexuesit shqiptarë e mësuan se si Kadare e kishte përshkruar këtë ditë, pasi Helena Kadare botoi kujtimet e saj.

DITA E 29 PRILLIT”Ngaqë ka disa javë që ndodhem në Shqipëri, dita e 29 prillit, ashtu si të gjitha ditët e tjera, për shkak të dendësisë së ngjarjeve, ngjan si e pazakonshme. Duket sikur, sipas teknologjisë së krijimit letrar, e kam pasuruar atë, ashtu siç pasurohet minerali: Prej ngjarjeve të ditëve të tjera. Në të vërtetë, s’ka kurrfarë pasurimi dhe jam i sigurt se në qoftë se miqtë e të njohurit e mi të Tiranës do t’u bjerë rasti t’i lexojnë këto shënime, do t’i gjejnë ato disi të kursyera…

SHIKO MË SHUMË

ORENDI hap konkurs pune

A je marakli dhe të pelqen të punoni me dru? Fabrika Orendi , është vendi...

Nesër nga ora 13:00 do të bëhet varrimi i të riut Gëzim Rizani

Këshilli i Bashkësisë Islame në Lipjan ka njoftuar se varrimi i të riut Gëzim...

Shtatë raste të dhunës në familje në 24 orët e fundit në Kosovë

Shtatë rastë të dhunës në familje kanë ndodhur në 24 orët e fundit në...