Fillojn Korrje-Shirjet, Komuna e Lipjanit ka 5000/ha me drithëra

PUBLIKUAR

korrjett-660x330
Tashmë kanë filluar Korrje-Shirjet, ku edhe Komuna e Lipjanit ka 5000/ha me drithëra të bardhë ku pritet ti angazhoj 115 autokombajna.
 Në bëz të Aktvendimi të Drejtorisë  Për Bujqësi Pylltari dhe zhvillim Rural në Lipjan, është formuar Komisioni për Monitorimin e fushatës për Korrje-Shirje 2014, i cili përbën katër antarë, ku përfshihet një rregullore ne të cilen do të punojnë autokombajnat në teritorin e Lipjanit
Më posht mund ta shihni Aktvendimin e të nxierr nga Drejtori Për Bujqësi Pylltari dhe zhvillim Rural, z.Feti Krasniqi
  • Me qëllim të koordinimit të punëve komisioni ka mbajtur takimin e parë ku është diskutuar për përgatitjet që janë bërë për fillimin e fushatës së korrje –shirjeve 2014.
  • Komisioni ka për detyrë të respektoj Rekomandimet e MBPZHR, të cilat janë si në vijim:
  • Të mos fillohet me korrje –shirje para pjekjes së plotë të grurit, pasi që do të ketë ulje të rendimentit,si dhe pikat grumbulluese të drithit nuk da ta pranonin grurin nga fermerët nëse lagështia e grurit nuk ështëbrenda normave normale ( 12-13 % ).
  • Autokombanjerët duhet të respektojn rendin e korrjes, lartësinë e korrjes së drithit(15 cm)dhe të kenë paisjen e nevojshme teknike,të mos lejohet rrjedhja mbi 5 %
  • Çmimi i korrje-shirjes është vendosur të jetë 110 €/ ha
  • Komisioni ka për detyrë që nëse konstaton se nuk po respektohen rekomandimet e MBPZHR, duhet të intervenohet dhe ndalohet korrja-shirja në atë lokalitet apo parcellë.
  • Komisioni është i obliguar që në bazë ditore të informoj DBP në Lipjan , ndersa për çdo javë të raportoj në MBPZHR.
  • Për moszbatimin e këtyre rekomandimeve pronarët e autokombajnave do të ndeshkohen në shumë deri 150 €.
  • Pas perfundimit të korrje shirjeve komisioni , harton Raportin e punës.

 

Gjthashtu edhe pikat e grumbullimit të grurit kanë shprehur gadishmëri, për grumbullimin e grurit për këtë vit. Drejtori  i Mullirit PRAPASHTICA, z. Bekim Asllani ka uruar të gjith qytetarët për korrje-shirje.

“Fabrika e Miellit Prapashtica punon me tri njësi punuse Hallaq i Vogel Komuna e Lipjanit Kopërnic Komuna e Dardanes, dhe në Kiev Komuna e Malisheves ju uron të gjith bujqëve korrje shirjet 2014, Me fat korrjet shirjet 2014” thekson Asllani

 

 

LAJME TË TJERA

Interi konfirmon lëndimin e Mkhitaryan

Interi ka konfirmuar zyrtarisht që Henrik Mkhitaryan është për momentin i lënduar dhe ka...

Norwich arrin fitoren e parë në Championship, barazon Burnley i Muricit

Norwich City ka arritur që ta fitojë ndeshjen e parë në Championship, duke e...

Policia jep detaje për aksidentin që shkaktoi kolona të gjata në rrugën Prishtinë-Podujevë

Policia e Kosovës ka dhënë detaje për aksident që ndodhi në fshatin Besi në...

Policia do të fillojë të kontrollojë kolonat e dasmave për armë

Për shkak të përdorimit të madh të armëve të zjarrit në ahengje familjare, Policia...

SHIKO MË SHUMË

Konfiskohet një armë zjarri në Gadime

Policia Kosovës ka njoftuar se nga i dyshuari mashkull kosovar është konfiskuar një armë...

Vidhet një veturë në Lipjan

Sipas raportit nga Policia Kosovës është bërë e ditur se viktima mashkull kosovar ka...

Arrestohet një person në Magure

Nga raporti 24 orësh Policia Kosovës ka bërë të ditur se në bazë të...