Çka ndryshon pasi zviceranët votuan ashpërimin e ligjit për armët

Votuesit kanë miratuar një reformë të diskutueshme të ligjit të armëve zvicerane për ta sjellë atë në përputhje me rregullat e Bashkimit Evropian.

Rezultatet përfundimtare tregojnë se reforma fitoi 63.7% të votave të dielën. Rezultati ishte shumë më afër në disa rajone rurale, edhe pse votuesit në Kantonin e Ticinës ishin të vetmit që refuzuan amendamentin ligjor, shkruajnë mediat zvicerane.

E SPONZORIZUAR

Pronësia e armëve gjysmë automatike tani kërkon trajnim të rregullt për përdorimin e armëve të zjarrit dhe numërimin serik të pjesëve kryesore të disa armëve për të ndihmuar në ndjekjen e tyre.

Ministrja e Drejtësisë, Karin Keller-Sutter përshëndeti rezultatin, duke thënë se e bëri Zvicrën më të sigurt, duke përmirësuar gjurmueshmërinë e armëve të zjarrit dhe duke rritur shkëmbimin e informacionit me vendet e tjera evropiane, përcjell albinfo.ch.

“Por, më e rëndësishmja, traditat e armëve do të vazhdojnë dhe përdorimi i armëve të standardeve për ish-pjesëtarët e ushtrisë nuk do të ndikohen”, tha Keller-Sutter në një konferencë shtypi.

Kjo do të thotë se Zvicra nuk do të largohet nga zona e Shengenit, pasi nëse do të ndodhte ndryshe, atëherë, rrezikonte daljen.

Kundërshtarët pranuan humbjen, por u ankuan për një fushatë mashtruese nga mbështetësit. Ata paralajmëruan se rregulloret e reja do të dobësonin vlerat tradicionale.

Lobi i armëve filloi fushatën e vet në fillim, duke e shtyrë mesazhin e saj në mënyrë agresive.

Duke fituar përkrahjen e entuziastëve të armëve, ai mblodhi me lehtësi 50.000 nënshkrimet e nevojshme për të detyruar referendumin. Por ajo u përball me një betejë të vështirë gjatë javëve të fundit.

Kundërshtarët paralajmëruan se vendimi parlamentar ishte “diktuar nga BE” dhe do të çonte në “çarmatosjen” e Zvicrës nëpërmjet masave të “padobishme, të rrezikshme, jo zvicerane”, përcjell tutje albinfo.ch.

Turizmi dhe kufijtë

Qeveria dhe shumica e partive kryesore politike paralajmëruan se një kundërshtim i amendamentit ligjor do të mohonte autoritetet zvicerane të kenë qasje në një bazë të dhënash kriminale në mbarë Evropën dhe do të çonin në përjashtimin e vendit nga një sistem i përbashkët i sigurisë së BE nën lidhjen e jashtme të marrëveshjes së Shengenit.

Përkrahësit gjithashtu argumentuan se qeveria kishte fituar lëshimet e nevojshme nga BE duke respektuar traditën e Zvicrës për vetëmbrojtje dhe identitetin kombëtar që përfshin një qytetar të armatosur mirë.

Komuniteti i biznesit gjithashtu ishte i shqetësuar se përjashtimi nga zona e vetme kufitare e Evropës mund të komplikonte trafikun ndërkufitar dhe të pengonte turizmin. Kjo do të sillte më pak të ardhura.